Psikoterapi
Seanslarda şema terapi, bilişsel davranışçı terapi, diyalektik davranış terapisi ve mindfulness yaklaşımlarından faydalanmaktayım.
Şema Terapi

Şema Terapi, özellikle kişilik bozuklukları ile tekrarlayan ve uzun süreli psikolojik belirtilere yönelik olarak geliştirilmiştir. Şema terapi, bireyin özellikle erken çocukluk dönemindeki deneyimleri sonucu gelişen ve bugünkü düşünce, duygu ve davranışlarını şekillendiren kalıpları (şemaları) ve modları anlamaya odaklanan bütüncül bir terapi yöntemidir. Bu terapi, kişinin kendini tanımasını, tekrarlayan işlevsel olmayan örüntüleri kırmasını ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmesini sağlar.
Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi, özellikle depresyon, kaygı gibi duygu düzenleme ile ilişkili akut sorunlara yönelik olarak geliştirilmiş görece kısa süreli bir müdahaledir. Bilişsel davranışçı terapi, kişinin işlevsel olmayan düşüncelerini fark ederek, bunların duygu ve davranışları ile bağlantısını anlamasına yardımcı olan bir terapi yöntemidir. Bu yaklaşım ile birey, daha sağlıklı düşünce ve davranış kalıpları geliştirerek duygularını düzenleyebilir ve yaşam kalitesini artırabilir.
Diyalektik Davranış Terapisi

Diyalektik Davranış Terapisi, özellikle kişilik bozuklukları, duygu düzenleme güçlüğü ve kendine zarar verme/intihar davranışları olan bireyler için geliştirilmiş bir terapi modelidir. Üçüncü dalga bilişsel davranışçı terapiler grubunda yer almaktadır. Bireysel terapi seanslarının yanı sıra grup beceri eğitimini de içermektedir. Bu yaklaşımda bireylerin mindfulness, duygu düzenleme, kişilerarası etkililik ve sıkıntıya dayanma becerilerini geliştirmek hedeflenir. Böylece bireyin duygularını daha iyi yönetmesi, stresle başa çıkabilmesi ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi desteklenir.
Mindfulness

Mindfulness, Türkçeye "Bilinçli Farkındalık" ya da "Bilgece Farkındalık" olarak çevrilmektedir. Mindfulness, bireyin içinde bulunulan anı farkındalıkla yaşamasına ve kabul etmesine odaklanmaktadır. Mindfulnessın temelleri Zen Budizmine dayanmaktadır. Günümüzde mindfulness özellikle üçüncü dalga bilişsel davranışçı terapilerde vurgulanmaktadır. Günlük yaşamın stresinden arınmak, zihinsel dinginlik sağlamak ve duygusal dengeyi geliştirmek için kullanılan bir yaklaşımdır. Günümüzde “Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı (MBSR)” ve “Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Programı (MBCL)” gibi grup eğitimleri bulunmaktadır.